jonge kinderen

Wat te doen als je kind begint te stotteren?

Als je kind begint te haperen, laat dat dan niet te lang op z’n beloop. Helaas is het nog steeds zo dat veel ouders te lang wachten en ook artsen te vaak zeggen dat het vanzelf wel overgaat.
 

Stotteren ontwikkelt zich geleidelijk


Het begin van stotteren treedt meestal op in de periode waarin een kind leert spreken, tussen het tweede en het zesde levensjaar. Dit is de periode waarin de spraak en taal zich snel ontwikkelen. Ieder kind struikelt dan weleens over zijn woorden. De haperingen verdwijnen meestal vanzelf als een kind zijn taal en spraak beter gaat beheersen. Toch maken sommige onvloeiendheden ouders ongerust. En …vaak terecht, want ouders voelen zelf goed aan wanneer er echt iets aan de hand is.

Stotteren ontwikkelt zich meestal geleidelijk. Stotteren is ook een veranderlijk iets. Soms lijkt het verdwenen, plots duikt het weer op. Hoe langer het probleem bestaat, hoe ingewikkelder het wordt.
De onvloeiendheden in het spreken van een kind kunnen duiden op beginnend stotteren.
 

Haperend spreken kan stotteren worden

Misschien heeft ook jouw kind moeilijkheden met zijn spreken.
Het herhaalt lettergrepen, woorden, zinsdelen; het houdt klanken lang aan; het blokkeert.
Misschien merkt je kind zelf ook dat er iets niet in orde is met zijn spraak en probeert het op die moeilijkheden te reageren.

Hierdoor loopt het kind het risico om allerlei verschijnselen te ontwikkelen zoals:
  • spanning en meebewegingen in het gezicht en/of lichaam tijdens het spreken.
  • Stijging in toonhoogte en volume om het woord eruit te krijgen.
  • Spreekangst; dit kan zijn voor een bepaald woord of bepaalde situaties. Het kind meldt dat hij niet goed kan praten.
  • Vermijdingsgedrag; door de inspanning en schrik kan het kind moeilijkheden gaan omzeilen. Het neemt pauzes, gebruikt andere woorden,  formuleert een zin anders, laat informatie weg, weigert soms om een antwoord te geven of zegt ‘ik weet het niet’.

Hulp zoeken is nooit te vroeg.

Het is belangrijk dat je hulp zoekt als je ongerust, gespannen of geïrriteerd bent over het spreken van je kind, hoe jong dit ook is. Meestal ben je niet voor niets bezorgd. Vroegtijdig hulp inroepen is van belang omdat het onvloeiend spreken dan nog niet een ingeslepen gewoonte geworden is. Hoe langer een kind stottert, des te meer moeite zal het kosten om dit te verhelpen.

Wij kunnen samen met je nagaan wat er precies aan de hand is en weten of er al dan niet hulp geboden moet worden.

De logopedist/stottertherapeut werkt volgens de richtlijn stotteren (2014), waarin aanbevelingen staan die gebaseerd zijn op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek.

Als je ongerust bent over het spreken van je kind kun je ook een vragenlijst invullen op: Stottercentra.nl.https://stottercentra.nl/therapie-voor-jou/screeninglijst Deze lijst komt dan bij ons binnen en wij zullen je laten weten wat te doen.