jongeren

Stotteren kan een grote invloed hebben op je leven. Hoe je in deze periode met je stotteren omgaat is vaak bepalend voor je verdere toekomst.
Stottertherapie kan je helpen om vrijuit te zeggen wat je wilt en zo te laten zien wie je bent!
Iedereen stottert op een eigen, unieke manier. Stottertherapie wordt hierop afgestemd.

We gaan samen ‘op zoek naar de vloeiendheid’.
Uit het stotteronderzoek komt naar voren wat jij nodig hebt om jouw doel te bereiken.
Aan het begin van de therapie bespreken we samen het einddoel, waarbij jouw mogelijkheden en behoeften centraal staan.
Hoe stotter je, hoe praat je vloeiend? Wat denk je? Wat voel je? Bij welke mensen en in welke situaties stotter je en wanneer en bij wie spreek je vloeiend?

Samen onderzoeken we welke dingen die je doet, denkt en voelt het stotteren in stand houden. Maar direct daarbij werken we aan het veranderen hiervan naar gedachten, gevoelens en gedrag die meer vloeiendheid in het spreken bevorderen.

Het eerste doel is het spreken en het stotteren weer gemakkelijk te maken en de eventuele angst voor het stotteren te verminderen.

Naast aandacht voor jouw spreken kijken we vooral ook naar wie jij bent, wat bij jou past en wat jij als persoon nodig hebt.

Door gesprekken en oefeningen met de therapeut en opdrachten voor thuis weet/leer je steeds meer wat jou helpt en kun je het stap voor stap gebruiken in alle spreeksituaties.
Daarbij is het belangrijk te leren om je eigen coach te worden. Dat wil zeggen dat je leert welke dingen jou helpen om vrijuit, ontspannen en vloeiend(er) te spreken en dat je jezelf hierin kan coachen/ondersteunen.

Landelijk is er ook een groepstherapie voor jongeren die stotteren  Je kunt hierover lezen op de site www.stottercentra.nl.